Santorini

Santorini

Santorini heller officielt Thira og ligger i den sydlige del af det Ægiske hav, ca. 200 km sydøst fra det græske fastland.

Santorini er en vulkanø og er faktisk det som er tilbage af en enorm vulkansk eksplosion, som udryddede de tidligste beboelser på øen. Øen er resterne af kraterkanten og krateret er 500 km langt og 40 km bredt - men det meste er dækket af hav i dag. Det store udbrud ligger 3600 år tilbage, da den minoiske civilisation var på sit højeste.
En populær teori er, at netop at dette skulle være kilden til myten om Atlantis' undergang.
Det seneste udbrud og jordskælv var i 1956, hvor mange bygninger blev ødelagt, og resulterede i at mange flyttede fra de mindre landsbyer.

Øens areal er på 90,7 km2 og indbyggertallet er ca. 15.000.

Turismen er hovederhvervet og har resulteret i vækst byggeriet og relativt nye byer, som Fira, Oia, Emporio, Kamari, Perissa, Imerovigli, Pyrgos og Therasia.
I Akrotiri findes et større arkeæologisk område med ruiner fra den minoiske æra.

Santorini blev rangeret som verdens bedste ø i 2011 af både Travel+Leisure Magazine og BBC.

Øen har ingen vandløb og naturlige vandkilder er der kun få af. Indtil 1990'erne blev cisterne fyldt af den smule regn der faldt, og vand blev importeret fra nærliggende øer. I de senere år er der bygget anlæg til afsaltning af havvand, men dette kan ikke drikkes. De fleste planter må nøjes med den dug der falder med den tidlige morgentåge.